Waarom heb ik een domeinnaam nodig?

"Waarom heb ik een domeinnaam nodig?". Deze gids gaat over het belang van een domeinnaam, wat het is, en waarom je er een nodig hebt als je een succesvolle website wilt beginnen.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een online-adres dat een gebruikersvriendelijke manier biedt om toegang te krijgen tot de echte online-locator van een website: het internetprotocol (IP-adres). Het IP-adres is een unieke reeks getallen en andere tekens die op het internet worden gebruikt om vanaf elk apparaat of elke locatie toegang te krijgen tot websites. Maar het IP-adres is moeilijk te onthouden en correct in te typen, dus de domeinnaam vertegenwoordigt het met een op woorden gebaseerde indeling die veel gemakkelijker te hanteren is voor gebruikers. Wanneer een gebruiker een domeinnaam in een zoekbalk van een browser typt, gebruikt de browser het IP-adres dat het vertegenwoordigt om toegang te krijgen tot de site.

Domeinnamen bestaan uit een unieke naam gekozen door de gebruiker en een extensie, zoals .nl, .com, of .net, die het Top Level Domain van de site aangeeft. Als u een naam in gedachten hebt, kunt u de beschikbaarheid van de domeinnaam controleren via de Domein360 beschikbaarheids checker Omdat elke domeinnaam uniek moet zijn, kunt u geen naam gebruiken die al bezet is, maar met veel nieuwe TLD's die momenteel beschikbaar zijn, kunt u kiezen uit een aantal combinaties om de juiste domeinnaam voor uw nieuwe site te krijgen. Het is zelfs mogelijk om een bestaande domeinnaam te kopen van de huidige eigenaar, of van een marktplaats of domeinveilingsite die ongewenste of ongebruikte namen verhandelt tegen variërende prijzen. U kunt ook kijken in onze lijst met vrijgekomen domeinnamen

Als u een mooie domeinnaam heeft gevonden kunt u deze registeren, lees hier hoe u een domeinnaam registreert.

Waarom moet u een domeinnaam aanvragen?

De online wereld is rijk aan mogelijkheden om een bedrijf of blog op te zetten op gratis of betaalde hostingsites, of zelfs op sociale media. Gratis Facebookpagina's en blogplatforms zoals BlogSpot of Medium stellen gebruikers in staat om een ruimte te claimen voor het plaatsen van allerlei soorten inhoud en afbeeldingen. Online marktplaatsen zoals Shopify en Etsy bieden winkelpui voor ondernemers om fysieke en digitale goederen te verkopen. Sites zoals Squarespace maken het mogelijk voor creatieven zoals fotografen en ontwerpers om een online portfolio op te zetten zonder een hele website vanaf nul te hoeven maken.

Deze sites tonen aan dat het mogelijk is om online aanwezig te zijn zonder een eigen domein te bezitten. Maar als uw doel is om op grote schaal zichtbaar te zijn en autoriteit op te bouwen voor uw merk, hebben deze platforms en sociale mediasites aanzienlijke nadelen - problemen die kunnen worden vermeden met de aankoop van uw eigen domeinnaam.

Een domeinnaam is uniek en doorzoekbaar

Wanneer u zich aanmeldt voor ruimte op een website van een derde partij hosting site of maak een pagina of account op uw favoriete sociale media platforms, zult u meestal worden voorzien van een subdomein op het domein van de hosting site. Met andere woorden, uw "adres," zou er ongeveer zo uitzien: platform.nl/jouwnaam. Afhankelijk van de site waar u uw inhoud plaatst, kan dit een lang, onhandelbaar en zeer vergeetbaar adres worden.

Uw eigen domeinnaam, vooral met de zeer bekende .nl-extensie, communiceert duidelijk uw identiteit en doel op een manier die gebruikers waarschijnlijk zullen onthouden. Daarom is het een goed idee om bij het kiezen van uw domein iets te kiezen dat uw doel direct in de naam uitlegt. Getallen en koppeltekens maken een aangepast domein moeilijker te onthouden. Houd u bij het registreren van een domein aan eenvoudige, ongecompliceerde en creatieve opties die door iedereen kunnen worden onthouden.

Een domeinnaam heeft autoriteit

Het hosten van uw inhoud op een blog- of social media-platform van een derde partij kan onprofessioneel overkomen en uw inspanningen om een zakelijke of professionele identiteit op te bouwen ondermijnen. Aangezien deze gehoste platforms vaak worden gebruikt voor persoonlijke blogs en andere vormen van informeel delen, kan het moeilijker zijn om uw site te vestigen als een betrouwbare, gezaghebbende bron in uw niche. Dat is waar domeinnaamregistratie om de hoek komt kijken. Uw eigen domeinnaam kan potentiële klanten en cliënten laten weten dat u een legitiem bedrijf bent met plannen op lange termijn.

U beheert uw eigen domein

Het plaatsen van inhoud op pagina's op een platform van derden kan riskant zijn. Een hosting site kan sluiten en uw inhoud en online identiteit met zich meenemen. Sommige sites eisen ook het eigendom op van alles wat wordt geplaatst, zodat uw inhoud niet kan worden verplaatst naar een ander platform. Wanneer u uw eigen domeinnaam bezit, kunt u uw site opzetten bij elk hostingbedrijf dat u maar wilt, waar ook ter wereld. De inhoud die u daar plaatst blijft van u om te verhuizen naar elke web hosting provider die u verkiest-een concept genaamd "self hosting".

Door rechten op een domeinnaam te kopen, behoudt u de naam exclusief voor uw gebruik, zolang u de kosten blijft vernieuwen. Sommige internetdeskundigen raden iedereen aan zijn eigen naam als domeinnaam te registreren, samen met eventuele spellingsvarianten. Het kan ook een goed idee zijn om niet alleen uw ideale domeinnaam te registreren, maar ook andere variaties die zoekers in de zoekbalk van een browser zouden kunnen typen. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat uw online identiteit exclusief de uwe is en dat uw site op meerdere manieren kan worden gelokaliseerd.

Een domeinnaam is niet strikt noodzakelijk om een aanwezigheid op het web te creëren. Een eigen domeinnaam geeft u echter controle over uw online identiteit en de inhoud die u plaatst - en een eigen domein is een must-have om vertrouwen in uw merk of bedrijf op te bouwen.