Het Domain Name System (DNS) is een cruciaal onderdeel van het internet. Het is verantwoordelijk voor het omzetten van mensvriendelijke domeinnamen, zoals domein360.nl, naar IP-adressen die computers gebruiken om met elkaar te communiceren.

Maar zoals bij veel internetprotocollen, zijn er veiligheidsrisico's verbonden aan DNS, waaronder de mogelijkheid van DNS-spoofing en man-in-the-middle (MitM) aanvallen. DNSSEC is een technologie die is ontworpen om deze veiligheidsrisico's aan te pakken.

DNSSEC staat voor Domain Name System Security Extensions. Het is een set van uitbreidingen op het DNS-protocol die het mogelijk maken om de integriteit en authenticiteit van DNS-resoluties te controleren. Door DNSSEC te implementeren, kunnen we er zeker van zijn dat de informatie die we ophalen via DNS afkomstig is van de juiste bron en niet is gewijzigd onderweg.

Hoe werkt DNSSEC?

DNSSEC werkt door het toevoegen van cryptografische handtekeningen aan DNS-records. Deze handtekeningen worden gegenereerd met behulp van een openbare sleutel die is opgeslagen in een speciaal DNS-record dat bekend staat als een DNSKEY-record. Elke zone in het DNS heeft zijn eigen DNSKEY-record. Wanneer een DNS-server een DNS-record aanvraagt, wordt de handtekening gecontroleerd door de openbare sleutel op te halen uit het DNSKEY-record van de bijbehorende zone. Als de handtekening overeenkomt met de gegevens in het DNS-record, dan weten we dat de informatie authentiek is.

Waarom is DNSSEC belangrijk?

DNSSEC is belangrijk omdat het een manier biedt om te garanderen dat DNS-resoluties authentiek zijn. Dit vermindert het risico op DNS-spoofing en MitM-aanvallen. DNS-spoofing is een techniek waarbij een aanvaller valse DNS-informatie verstrekt aan een gebruiker, waardoor deze wordt omgeleid naar een kwaadaardige website. Dit kan leiden tot phishing-aanvallen en het stelen van gevoelige informatie, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. MitM-aanvallen zijn vergelijkbaar, maar in plaats van het omleiden van verkeer naar een kwaadaardige website, luistert de aanvaller het verkeer af tussen twee partijen en kan hij/zij de communicatie onderscheppen, wijzigen of onderscheppen zonder dat de partijen dit weten.

DNSSEC is echter geen wondermiddel en biedt geen bescherming tegen alle mogelijke aanvallen op DNS. Het kan bijvoorbeeld niet beschermen tegen aanvallen op de authenticiteit van de DNSKEY-records zelf. Toch is DNSSEC een belangrijke stap in de richting van een veiliger en betrouwbaarder internet. Het helpt om de keten van vertrouwen in het DNS-systeem te versterken en zorgt ervoor dat gebruikers kunnen vertrouwen op de informatie die ze ontvangen van DNS-servers.

Wat is security.txt?

Security.txt is een bestand dat websites gebruiken om hun beveiligingsbeleid en contactgegevens voor beveiligingsonderzoekers te publiceren. Het bestand is bedoeld om beveiligingsonderzoekers te helpen bij het melden van veiligheidsproblemen.

Waarom zitten sommige domeinnamen in quarantaine?

Wat betekent het als een domeinnaam in quarantaine zit? en wat kan je er aan doen.

Waarom zou je voor een eerder gebruikte domeinnaam kiezen?

Als je een bedrijf of website opstart, is het belangrijk om een goede domeinnaam te kiezen. Een domeinnaam is de adres waar mensen naar toe gaan om jouw website te bezoeken. Een goede domeinnaam is kort, herkenbaar en uniek. Als je een merk aan het opbouw